آجر چیست و انواع آجر کدامند؟
آجر و ساختمان سازی
آجر همواره به عنوان یکی از محبوبترین نوع مصالح ساختمانی به حساب می آید. همچنین آجر به علت تنوع و مقاومت بالا، در شرایط آب و هوایی مختلف، همواره کاربردهای فراوانی را در ساختمانسازی، دکوراسیون، سنگ فرش و… به خود اختصاص داده است. در حقیقت طول عمر انواع آجر به چیزی در حدود ۷۰۰۰ سال پیش برمیگردد که در آن از موادی چون خاک رس خمیر شده، ماسه و آهک یا مواد بتنی استفاده و در مقابل آتش یا هوا، خشک و آماده میشده است.
آجر چیست؟
ابتدا در پاسخ به این سؤال که آجر چیست، باید بگوییم آجرها در حقیقت نوعی بلوک هستند که برای مصارف مختلفی مانند دیوارها، سنگفرشها و سایر عناصر مربوط به ساخت و ساز طراحی شدهاند.
با وجود آن که در گذشته آنها را به صورت دستی ساخته و در مقابل هوا میگذاشتند تا خشک شود، امروزه اما بیشتر به شکل ماشینی و در کورههای مخصوص آجرپزی تولید میشوند.
در نهایت نیز میتوان با استفاده از ملات، چسب و یا با به هم بستن آنها، اتصالی قوی را ایجاد کرده که استحکامی فوقالعاده به سازه شما خواهد بخشید.
همچنین لازم به ذکر است که آجرها در طبقات، انواع، مواد و اندازههای متعددی تولید میشوند که بسته به منطقه و دوره زمانی متفاوت بوده تا با شرایط محیطی خود به بالاترین حد سازگاری برسند.
با گذشت زمان، استفاده از بلوکهایی به نام خشت که ساخته شده از گل خاک رس بود، تبدیل به ترکیبات حرفهای از خاک رس، فلدسپات، سولفات، سنگ آهک، ماسه، املاح آهن، سیلیس و آلومین شد.
به این ترتیب امروزه ما با انواع آجر نسوز، دکوراتیو، سنتی قزاقی و… روبرو هستیم که در ادامه به معرفی هریک و تفاوت میان آن ها میپردازیم.
انواع مختلف آجر
در صنعت آجر انواع مختلفی وجود دارد ولی از دید مهندسان و متخصصان این صنعت، انواع آجر به دستههای آجر نسوز، آجر نما، آجر قزاقی، آجر دکوراتیو یا آنتیک، آجر مهندسی یا لفتون، آجر فشاری یا آجر جوش، آجر رسی و آجر سفال تقسیم میشود. همچنین جدا از این موارد آجرهای خاصی نیز در دسته بندی انواع آجر همانند آجر تهویه هوا و بلوک سیمانی نیز هستند که نسبت به آنها نیز باید آگاهی داشته باشید.
آجر نسوز
آجر نسوز نیز یکی از انواع آجر موجود در ایران است که از خاک نسوز تولید میشود و مواد معدنی همچون دیاکسید سیلیس، دیاکسید منیزیم، اکسید آلومینیوم و مقادیر اندکی از تیتانیوم در داخل خاک نسوز این نوع آجر موجود است. نحوه پخت آجر نسوز نیز به صورتی است که در دمای بالاتری نسبت به آجرهای معمولی و روکش دار (لعابدار) پخته میشود که همین موضوع و نحوه پخت آن باعث یک واکنش شیمیایی میشود که آجرها را بسیار با دوام و مستحکم میسازد البته همین واکنش باعث مقاومت بیشتر این آجر در برابر دما و آب نیز میشود.
از آجر نسوز برای ساخت کوره، دودکش، اجاق پیتزا، باربیکیو آجری، شومینه، نمای ساختمان، عایق کوره و غیره استفاده میشود. آجر نسوز نیز در رنگهای مشکی، قهوهای، قرمز، زرد، پرتقالی، گلبهی، سفید، کرم و غیره تولید میشود
آجر نما
یکی از انواع مختلف آجر، با نام آجر نما معرفی میشود؛ آجرهای نما بیشتر برای نمای خارجی یا بیرونی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند که بر زیبایی و برجسته سازی روی نمای ساختمان یا آپارتمان موثر است. مواد اصلی ساخت و تولید آجرهای نما، خاک رس، شیل، نسوز و مواد معدنی است و به گونهای تولید شدهاند که در برابر آب و هوا مقاوم باشند. طریقه تولید این آجرها به صورت پخت است و بافت آنها اصلاح شده و لبههای این آجرها نرم است؛ ابعاد این مدل آجر نیز بر اساس نحوه تولید آن که به صورت متراژی است، به قطعههای کوچک برش میزنند.
آجر قزاقی
یکی از پرمصرفترین آجرها در صنعت ساختمان سازی ایران، آجر قزاقی است؛ آجر قزاقی خود یکی از انواع آجر موجود در کشور ایران است که از خاک رس تهیه و تولید میشود؛ بیشترین موارد استفاده از این نوع آجر در نمای بیرونی ساختمان است که جلوه کلاسیک و قدیمی به نمای ساختمان میبخشد، به دلیل جلوه سازی سنتی و داشتن حالات سنتی که به ساختمان میدهد، به همین دلیل به آن آجر سنتی نیز میگویند که قدمت آن به بیش از ۱۰۰۰ سال قبل برمیگردد. این آجر در ابعاد متنوعی همچون ۵.۵ در ۲۰، ۱۰ در ۱۰، ۲۰ در ۲۰ و غیره و رنگهای جذابی مانند گلبهی یا پوست پیازی، قرمز یا اخرائی، زرد و نخودی تولید میشود.
آجر مهندسی (لفتون)
آجر مهندسی در ایران نامهای متعددی دارد و با نامهای مختلفی شناخته شده است به طوری که اسم آجر مهندسی کمتر به گوشمان رسیده است. آجر لفتون، آجر سوراخ دار، آجر ماشینی و آجر بهمنی نامهای دیگر آجر مهندسی است و علت نامگذاری این آجر به خاطر داشتن سوراخهایی در سطح آن است که ابعاد و رنگهای آن محدود است و به دستههای ۳ طرف نما (تولید این مدل از طریق رول است) و ۴ طرف نما (تولید این مدل از طریق پرس است) تقسیم میشوند و بیشترین کاربرد آجر لفتون نیز در مواردی همچون دیوارچینی است.
آجر دکوراتیو (آنتیک)
آجر دکوراتیو نیز همانند آجر مهندسی نامهای مختلفی دارد. نامهای دیگر آجر دکوراتیو که یکی از انواع آجر است شامل آجر آنتیک و آجر هلندی میشود. آجرهای دکوراتیو به دلیل داشتن مواد پلیمری و نانو در ساختار خود از ایجاد قارچ و باکتری در سطح آجر جلوگیری کرده و از مقاومت حرارتی بالا با طیف رنگی بالا برخوردار است.
از ویژگیهای جذاب و بارز آجر آنتیک (آجر هلندی) میتوان به وزن سبک، دوام و طول عمر بالایی که دارد اشاره کرد، همچنین مقاومت فیزیکی بالا که باعث میشود در برابر آب و هوای مختلف مقاوم شود و نفوذ پذیری پایین نیز از دیگر ویژگیهای این نوع آجر است.
آجر فشاری یا آجر گری
یکی دیگر از مدلهای متنوع آجرها، آجر فشاری است. آجر فشاری دارای نامهای گوناگونی همچون آجر گری یا آجر جوشی است که بهتر است راجعبه این مدل بهتر بدانیم؛ آجر جوشی یکی از مدلهای قدیمی آجرها است که قدمت آن نیز زیاد است و بیشتر برای پی ساختمانها از آن استفاده میشود البته یکی دیگر از کاربردهای آن نیز برای دیوارچینی بر دور انواع چاهها، ساخت دیوارهای باربر، طاق ضربی، تیغههای آجری و گاها به صورت برش خورده و یا چرکتاب شده به عنوان آجر نمای ساختمان است و معمولا در رنگهای زرد و یا نخودی تولید میشوند.
آجر رسی
آجر رسی که به انگلیسی به صورت Clay Facade Brick نوشته میشود در کنار اسم خود یعنی آجر رسی با عنوانهای آجر مدرسهای یا آجر مسجدی نیز معروف است. یکی از انواع مختلف آجرهای موجود در این کشور است که کاربرد و استفاده زیادی دارد. این آجر بر پایه خاک رس است که بعضاً در نمای ساختمان نیز از آن استفاده میشود.
انواع آجرهای نمای رسی با رنگهای قرمز و زرد در طرحهای پلاک، حصیری و کرکرهای یا همان ۳ سانتی تولید و به فروش میرسند که مهمترین مشخصات فنی آن یکی بودن رنگ بیرون و درون آجر، عایق حرارتی، مقاومت بالا، قیمت فوقالعاده مناسب و غیره است.
آجر سفال سقفی (تیغهای)
یکی از مصالح پر مصرف در ساختمان سازی، آجر سفال است؛ آجر تیغهای (آجر سفالی) که یکی از انواع آجر است بیشترین کاربرد را در نمای باطنی و سقف ساختمان دارد و ابعاد متنوعی را نیز به خودش اختصاص داده است. رنگ آجر سفالی تنها به دو رنگ قرمز و زرد خلاصه میشود. انواع آجر سفال نیز به سقفی، بلوکی، دیواری و فوم دار تقسیم میشود که هر کدام به سه درجه کیفیتی درجه یک، درجه دو و ممتاز نیز تقسیم میشوند. انواع ابعاد آجر سفال نیز ۱۰ در ۲۰، ۱۵ در ۲۰، ۲۰ در ۲۰، ۱۰ در ۱۰، ۷ در ۷، ۸ در ۸ و غیره تقسیم میشود.
بدون دیدگاه